همه ما بارها و بارها در فروشگاه های مختلف با بسته بندی های نایلونی که نام و اطلاعات برندها روی آن ها چاپ شده مواجه شده ایم. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که این چاپ ها چگونه به راحتی بر روی پلاستیک می نشیند در حالی که وقتی روی پلاستیک خام رنگ می ریزیم به خوبی ثبت نمی گردد. در حقیقت ماهیت فیلم های پلاستیکی به گونه ای است که قابلیت چاپ پذیری پایینی دارند و به همین دلیل باید یکسری عملیات برای افزایش قابلیت رنگ پذیری روی آن ها انجام گیرد. یکی از گام های پیش از چاپ در فرآیند تولید نایلون، گام جرقه گیری می باشد که در این مقاله قصد داریم اطلاعات بیشتری را در رابطه با آن در اختیارتان قرار دهیم.
جرقه گیری نایلون چیست؟
پلاستیک های مختلف از جمله نایلون ها در برابر چاپ و رنگ پذیری مقاومت بسیار بالایی دارند و قدرت چسبندگی رنگ ها جهت آمیختن به آن ها کافی نیست. عملیات جرقه گیری یکی از فرآیندهای رایج و معمول برای اعطای خاصیت رنگ پذیری و چاپ پذیری به نایلون ها و دیگر پلاستیک هاست. لذا در اصلاح باید نایلون جرقه گیری شود تا چاپ از روی سطح کنده نشود و ثابت باقی بماند.
در حقیقت لزوم استفاده از دستگاه جرقه گیر در خط تولید نایلون، جلوگیری از پاک شدن رنگ چاپ شده بر روی نایلون می باشد. این دستگاه با عملکردی که دارد سبب می شود که جوهر چاپ به طور کامل به نایلون بچسبد و مانع از بلند شدن یا ریزش رنگ می گردد.
جرقه گیری نکردن نایلون باعث ایجاد چه مشکلاتی می شود؟
در بسیاری از موارد تولیدکنندگان قبل از این که رول های نایلون را جرقه گیری کنند، اقدام به چاپ می نمایند. نایلون جرقه گیری نشده کیفیت چاپ و طول عمر بسیار پایینی دارد و طرح روی سطح آن به سادگی می تواند از بین رود و محو شود. البته به این نکته دقت داشته باشید که در محصولات غیرچاپی ضرورتی جهت انجام جرقه گیری وجود ندارد.
مکانیزم عملیات جرقه گیری
زنجیره های مولکولی تشکیل شده اند از پیوندهای بین مولکولی و نقاط آزاد. مولکول های مرکب تنها به نقاط آزاد می توانند متصل شوند. از آن جایی که نایلون ها زنجیره های طویل پلیمری هستند که از تعداد زیادی پیوند بین مونومرها ساخته شده اند، تعداد نقاط آزاد انتهایی در ساختار مولکولی آن ها بسیار کم و محدود می باشد. این رو مولکول های مرکب فضای کمی جهت چسبیدن به مولکول های نایلون در اختیار دارند و با فاصله های زیاد از هم روی نایلون نقش می بندند که در نهایت باعث می شود کیفیت چاپ بسیار پایین دیده شود.
طی عملیات جرقه گیری شوک الکترونیکی توسط دستگاه جرقه گیری به سطح نایلون ها داده می شود و الکترون ها با شتاب و فرکانس بالا به سطح فیلم پرتاب می شوند که منجر به شکسته شدن پیوندهای پلیمری و افزایش تعداد نقاط انتهایی و در نتیجه افزایش واکنش شیمیایی میان مولکول های مرکب و نقاط آزاد زنجیره ها می شود. به این ترتیب فرآیند جرقه گیری باعث بهبود کیفیت چاپ شده و از ایجاد فاصله چاپی جلوگیری می کند و در نهایت باعث می شود پیوند مولکول های مرکب و پلاستیک با تراکم بیشتری انجام شود.